lauantai 29. lokakuuta 2011

Tomaattikeitto

Kun aivastuttaa ja paleltaa, alkaa ajatus lämpimästä tomaattikeitosta tuntua hurjan houkuttelevalta. Koska kaikenlaiset einesviritykset taas eivät houkuttele lainkaan, päätin kerrankin tehdä keiton ihan itse. Ohje on kooste netistä löytyneistä resepteistä ja oman jääkaapin sattumanvaraisesta sisällöstä, ja lopputulos oli mielestäni oikein onnistunut. Eikä muuten palele enää!    



Tomaattikeittoon tarvitaan:
  • 1 iso sipuli
  • vähän öljyä
  • 2 tölkkiä tomaattimurskaa
  • ½-1 dl punaisia linssilastuja (ei välttämätöntä, sattui olemaan kaapissa)
  • 1-2 tomaattipurkillista vettä
  • 1 liemikuutio
  • grillimaustetta
  • valkosipulijauhetta
  • pippurisekoitusta tai mustapippurirouhetta
  • oreganoa, basilikaa, yrttisekoitusta tms.
  • 1 prk ranskankermaa
  • loraus punaviinietikkaa
  • salaattijuustokuutioita tai raejuustoa & tuoretta basilikaa kaveriksi, toimii myös leivän kanssa. 
Pilko sipuli ja kuullota sitä hetki kattilan pohjalla öljyssä. Lisää tomaattimurska, linssit, liemikuutio, mausteet ja vesi, sekoita. Anna kiehua, mieluiten hiljakseen ja kauan. Itse annoin keiton kiehua puoli tuntia välillä sekoitellen, sitten tarkistin veden määrän (lisäsin vähän) ja keittelin vielä toisen puolituntisen.

Kun keitto vaikuttaa koostumukseltaan sopivalta (tai et enää jaksa nälissäsi odottaa hellan ääressä), voi keiton tässä vaiheessa soseuttaa sauvasekoittimella. Se ei tietenkään ole välttämätöntä, mutta poistaa sopasta kaikenlaiset sattumat, joten lopputuloksena on ehkä vähän fiinimpi keitto :) Itse soseutin. Tämän jälkeen lisäsin keittoon tölkillisen ranskankermaa ja lorauksen balsamicoa, sekoitin ja lämmitin vielä vähän, ja keitto oli valmis.

Tarjoiluun sopivia tomaattikeiton kavereita ovat raejuusto tai salaattijuustokuutiot ja tuoreet yrtit, erityisesti oregano ja basilika. Olisin kenties tehnyt mukaan myös pari bruschetta-tyyppistä leipää, jos olisin tarjoillut keittoa jollekin muullekin kuin flunssaiselle itselleni... No, toisen kerran sitten :)      

0 kommenttia: