sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Ranskalainen sipulikeitto


Tällä ohjeella keittoa tulee n. kuusi annosta.

  • 8 kelta- tai punasipulia
  • maun mukaan öljyä, voita tai juoksevaa margariinia
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1,5 l vettä
  • 1-2 liemikuutiota
  • 1 laakerinlehti
  • muutama valkosipulin kynsi, pala purjoa tai molemmat
  • sokeria
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • timjamia
  • persiljaa
  • suurustamiseen tarvittaessa kylmään veteen sekoitettuja vehnäjauhoja tai valmista ruskeaa kastikesuurusta
  • paahtoleipä- tai patonkiviipaleita
  • juustoraastetta

Kuori kelta- tai punasipulit ja viipaloi ne ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi. Kuumenna rasva kattilassa tai isossa kasarissa ja kuullota sipuliviipaleita, kunnes ne tulevat läpikuultaviksi (n. 15-20 min.) Älä kuitenkaan missään tapauksessa anna sipulien ruskistua tai kärähtää, sillä silloin keitosta tulee kitkerää!

Lisää vesi, valkoviini ja muut ainekset ja anna keiton kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia.

Paahda leipäviipaleet paahtimessa, uunissa tai paistinpannulla ja laita keitto uunin kestäviin tarjoiluastioihin. Aseta keiton päälle leipäviipaleita ja juustoraastetta. Kuorruta uunissa (n. 200 astetta), kunnes juusto on sulanut ja vähän ruskistunut.

Kaikkine puuhasteluineen hieman työläs keitto, mutta herkullinen ja jotenkin tyylikäs... *hykertelee tyytyväisenä*

0 kommenttia: